Thursday

PENYUSUAN SUSU IBU

Teringat di awal penyususan irharith,macam- macam dugaan waktu nak menjayakan penyusuan susu ibu ni. Memang tak ada kenalan atau saudara mara yang terdekat menyusu anak secara exclusive. Tiada tempat untuk bertanya.

Kerana itu  sejak irharith dalam kandungan, banyak yang saya baca tentang parenting dan penyususan susu ibu. Sejak itu jugak,saya menanam azam dan berniat untuk menyusukan anak yg dalam kandungan saya ketika itu dengan susu saya sehingga 2 tahun.  Alhamdulillah dengan izin Allah, saya berjaya menyusukan irharith dengan 6 bulan pertama exclusive susu saya dan selepas 6bulan masih susu ibu dan makanan tambahan mengikut peringkatnya..Alhamdulillah sekarang irharith sudah setahun 3bulan dan masih susu saya.Semoga rezeki irharith sentiasa murah dan susu ku sentiasa ada untuk irharith sehingga 2tahun.

Sebulan sebelum irharith lahir,saya mula mencari pum yang sesuai. Waktu itu tak terfikir faktor pum juga membantu dalam melancarkan dan memudahkan perjuangan penyusuan..Jd saya beli la pum manual avent. Saya mula mengepam sejak irharith 3hari. Diusia 3hari,bayi tidak minum terlalu banyak dan menyebabkan bengkak susu. So dalam tempoh awal berpantang setiap kali pum mesti dapat antara 8 oz-10 oz. Memang seronok tengok susu tu banyak. Selang beberapa minggu mula rasa letih pum guna manual..nak dapatkan 5 oz setiap sesi memang sangat lama.. macam-macam usaha saya buat  n study melalui internet. Kemudian saya ada terbaca mengenai  double pum. So saya survey pum yg mana ok. Akhirnye saya decided  untuk beli medela free style.. memang berbaloi pelaburan. kurang masa dperlukan utk mengepam. Dalam masa kurang 15 minit,saya dah bleh dapat 7 oz paling skit. Tersenyum gembira setiap kali pum coz tak perlu lenguh tangan .

Bila saya mula sibuk n bekerja, susu saya juga nampak penurunan.saya dah mula risau. Macam-macam sy cuba petua. Tp tak berhasil. Sehingga satu hari ketika sy lompat2 blog, sy terbaca tentang Shaklee di blog kak Arnie. Saya mula dengan trial pack set B dan ESP. 2 bulan saya consume yang trial pack. Masuk bulan ke 3 sy trus beli full pack. Sejak mengamalkan Shaklee,badan saya rasa bertenaga compare sebelum . B saya pun cepat penuh. Bl pum time lunch hour,kadang2 sampai 12 oz setiap sesi. Paling skit 8 oz. Alhamdulillah.. rezeki irHarith sentiasa murah. Selain tu apa yang ketara, susu pun kelihatan lebih pekat dan irHarith pun tak bgayut lama kat B coz dia akan lepaskan sendiri bl dia dah kenyang. Kandungan susu selepas consume set B n ESP menyebabkan irharith cpt kenyang.

Selain tu,sejak consume Shaklee, peningkatan berat irharith sangat ketara..bulan pertama slps consume, berat dia naik sebanyk 1.4kg. Masalah kembung perut pun jarang irharith alami. ini kerana alfalfa juga mengatasi kembung perut bayi apabila kita dapat salurkan melalui susu ibu ke anak. Selain itu juga, masalah perut saya sebelum ini yg kurang lawas pun menjadi  baik. Setiap hari pasti tiada masalah. Klu tidak, memang bmasalah untuk jumpa EnTand..hehe..

Mak dan mertua saya pun menunjukkan reaksi yang positif bila melihat cucu mereka yang sorg ni sangat semangat sedangkan dia tahu cucu dia ni hanya minum susu ibu sahaja ketika 6 bulan pertama. Waktu itu,hanya Tuhan je tahu bagaimana gembiranya saya kerana kedua ibu , emak n mak mertua sangat menyokong dan bangga dengan penyususan susu ibu ini. Dan walaupun saya dulu tidak lama menyusu dengan susu ibu(kurang 2bln), tapi saya tidak pernah sekalipun salahkan emak. Apapun Love U so much mak…Muah3x..irharith ni merupakan cucu mak yg pertama..

Kepada semua teman yang baru dalam dunia penyusuan atau yang masih mencari2 peluang dan ruang untuk memulakan penyususan ini, kuatkan niat dan semangat, panjatkan  doa yang berterusan, dan usaha yang tak kenal erti putus asa, insyaallah semuanya pasti mudah. *****Jangan lepaskan peluang menyertai Durian Runtuh dan menang berganda untuk memenangi hadiah bernilai RM 1000 dari 23 Feb 2011 hingga 30 April 2011***** 


 *****Mahu mencuba Shaklee? Kami ada menyediakan Shaklee Trial Pack untuk 30 hari..Sebarang pertanyaan @ pesanan boleh hubungi saya di 013-6913889 atau emailkan ke alipyadalalip@yahoo.com *****

No comments:

Post a Comment

sudi2