Saturday

VITAMIN IBU MENGANDUNG



Dalam kehidupan seorang wanita biasa, walau bagaimana sekali pun cara hidupnya, saya yakin, sekurang-kurangnya sekali dalam hidupnya beliau akan mengambil supplements. Bilakah waktu tersebut? Anda boleh agak jawapannya?



Ya, waktu mengandung.


Sebab apa? Tidak dinafikan, kita pasti risau akan kesihatan & perkembangan bayi di dalam perut. Di peringkat awal terutama trimester 1, vitamin yang tak boleh tinggal dan sangat-sangat penting ialah asid folik. Bila masuk trimester 2, fokus pada kalsium pulak. Bila masuk trimester 3, sibuk tambah Omega (Fish Oil) supaya otak bayi dapat terbentuk dengan baik (dengan kata lain, nak anak jadi bijak!), sesambil kawal kolesterol dalam badan sendiri.


Saya sendiri mengambil asid folik sebelum cuba untuk mengandung. Seelok-eloknya 3 bulan sebelum cuba untuk mengandung, tapi, saya ambil sebulan sebelum sahaja. Boleh dapatkan di klinik, rm10 untuk kegunaan 30 hari. Owh, ini cerita sebelum saya mengenal Shaklee. Hmmm, rm10 untuk khasiat asid folik sahaja, ya. Walhal, tambah lagi rm33, boleh dapat sebotol B-Complex Shaklee yang bukan sahaja lengkap dengan 8 kumpulan B, malah, boleh tahan 4 bulan! Owh, rugi pula tak kenal Shaklee awal-awal…


Ahhh, bila dah mula kira mengira nie, mengingatkan saya yang dahulu saya spend rm100++ untuk vitamin sahaja setiap bulan. Tak termasuk lagi kos khidmat gynae, ya. Setiap bulan akan dapat 3 jenis vitamin, iaitu Obimin, NeuroGain (Fish Oil) laa nie, dan lagi satu lupa lah. Kalsium, kot?
NeuroGain nie Gynae bagi bila kandungan dah 6 bulan ke atas. Setiap kali lepas habis check up saya akan cakap, “Doktor jangan lupa bagi NeuroGain, ya?”. Biasalah, excited mahukan khasiat Fish Oil tue sampai pada baby di dalam perut…


Penting sangat ker Fish Oil tue waktu mengandung? Ehh, pada saya penting sangat, terutama sebab saya memang kurang suka makan ikan. Kalau makan pun memilih, nak ikan yang sedap-sedap ajer (ikan mahal laa tue!). Jadi, saya memang suka sangat bila dalam pantang, sebab berpeluang makan ikan parang, jenahak & merah almost every alternate day! Hehehe…


Untuk maklumat lanjut tentang khasiat Fish Oil semasa mengandung, anda boleh cuba Google, ya.


Jadi, perlukah makan supplements sewaktu mengandung?
Sejujurnya, pada saya, perlu sangat. Terutama kalau diet harian tidak lengkap. Apatah lagi kalau asyik muntah-muntah tak lalu nak makan, minum susu tak boleh sebab tekak loya sangat, dan kalau berselera makan pun, akan makan lauk yang sedap di tekak sahaja, walaupun makanan tersebut tidak seimbang/ mencukupi khasiatnya. Di sinilah peranan pemakanan tambahan (supplements).


Supplements yang penting sepanjang mengandungkan bayi ialah:

  • Vita-Lea Iron Formula (Shaklee Multi Vitamin)
  • B-Complex (Lengkap dengan 8 kumpulan B, termasuk Asid Folik)
  • Vitamin-C (kandungan vit C bagi setiap biji ialah 500mg)
  • OsteMatrix (Shaklee Calcium-Magnesium)
Apabila kandungan anda, sudah masuk trimester kedua, terutama selepas masuk 5-6 bulan, boleh tambah dengan,

  • OmegaGuard
Supplements lain yang mungkin anda boleh amalkan terutama jika selalu lemah dan tidak bertenaga ialah,

  • Energizing Soy Protein
Buat anda yang pertama kali datang ke blog ini (Welcome!), ataupun pertama kali ingin mencuba supplements Shaklee, anda boleh mencuba vitamin yang saya senaraikan di atas melalui pakej percubaan 30 hariberikut:

(1)  Trial Pack A (30 tabs Vita-Lea, B-Comp & Vit-C) + 120 tabs OsteMatrix : rm130
(2) Trial Pack A (30 tabs Vita-Lea, B-Comp & Vit-C) + 120 tabs OsteMatrix + 30 tabs OmegaGuard : rm170


Cubalah selama sebulan, dan rasailah perbezaannya. Owh ya, bila dah ambil set ini, hentikan dahulu apa jua supplements lain yang anda sedang ambil ya. Also, Free gifts + Free Pos Laju Shipping! 
Ini artikel sebelum ini, yang saya tujukan buat Puan Ashrin,
 Supplement Guide For Pregnant Moms.
Dan, ini saya kongsikan feedback dari Puan Ashrin ketika itu:

—————————————-
On Jul 20, 2010, at 9:08 AM, “ashrin” <norashrin@xxx> wrote:
Dear Arnie,
Thanks, I dah receive the free nutriferon and vit casing tu. Badan pun rasa bertambah cergas berbanding sebelum ni, surprisingly dalam keadaan 7 bulan pregnant ni I can still mendaki bukit to Tasik Dayang Bunting during our holiday to Langkawi last week successfully, penat tu penat la tapi sekejap je….memang tak sangka…

Credit to Kak Arnie


*****Jangan lepaskan peluang menyertai Durian Runtuh dan menang berganda untuk memenangi hadiah bernilai RM 1000 dari 23 Feb 2011 hingga 30 April 2011***** 

**Mahu mencuba Shaklee? Kami ada menyediakan Shaklee Trial Pack untuk 
30 hari dan pembelian full pack dengan harga ahli. Sebarang pertanyaan @ pesanan boleh hubungi saya di 013-6913889**



1 comments:

Afasz

sy beli acid folik 100biji - rm10. dekat farmasi.

sy tk suka minum susu, kalau makan jenis pil pon agak susah,., tp boleh je demi si dia.

tp sy tk kawin lg. just persedian. sbb sy agak risau dengan kandungan kalsium dlm badan sy. agak kurang jugak.

Post a Comment

sudi2