Saturday

STOK SOLID FOOD



**Mak aiiii punya la lembab update blog..
Asyik tak menyempat je nak update blog.



Baru taip skit, ada kerja tinggal..Baru upload gambar,tiba2 hang,tinggal. Minggu ni agak bz jugak. Kesudahnya 1entry mkn bhari

Berbalik entry sebelum ni, konon2 yang ada azam baru ni.

Bukan nak berniaga pun. Haha.
Berazam nak masak special food untuk abg irfan n qisya dengan lebih rajin & nak masak untuk ayah irfan dengan lebih rajin jugak.. Hahaha nampak sangat terlebih rajin kan sebelum ni...


 
Nak wat camne mr.M ni ada je kat memana..

Sebenarnya since qisya dah start makan solid food, gigih nak wat solid food untuk qisya. Teringat zaman solid food irfan dulu. Tiba-tiba sedih sebab br sedar yang mak irfan ni dah lama tak apply special food untuk irfan.


Since irfan dah setahun setengah, dah lama tak buat home made food (air tangan ku sendiri) untuk irfan bawak ke rumah BS dia. Waktu tu aku dah start pregnant qisya. Sebelum tu, memang tiap2 pagi gigih masak untuk bawak bekal untuk si irfan.


Sejak 2thn stgh plak, weekend pun xde special food. Just makan same food mak ayah dia je. Cuma bezanya tak pedas. Teruk nya la rasa. Rasa macam mengabaikan dia plak bila dah jadi abang. Maafkan ibu ye abang irfan. ok ibu berazam baru ni abang sayang..

Since qisya lahir plak, bila hari kerja,memang jarang dapat masak kecuali weekend. Balik kerja memang tak sempat nak masak sebab dah penat n si kecik nak perhatian n kadang-kadang nak bergantung kat tetet ni.


Waktu awal-awal tu masak jugak la, tapi makan malam nye lewat la gamak nya.


Tapi since qisya dah mula melasak n kuat menyusu, masa yang ada selepas waktu kerja sungguh terbatas. sampai rumah dah pukul 6. Mandi, sembahyang, layan anak skit, pastu masuk maghrib. Tu belum qisya nak bergayut lagi. Kul 7setengah - 8 br bleh start masak. Tu yang kami banyak makan luar je bila hari kerja. Kadang en.somi tolong msk.

So lepas ni kena lebih rajin. So untuk membantu kerajinan ni, semua yang nak dimasak n diguna mesti diprepared awal2.


Konon nya last weekend g shopping barang dapur n bekas2 untuk storage bagai, wat stock. Tu inspired dari blog aty. Thanks aty. Aty,aku siap g Daiso ok..Haha. Tapi tak banyak pun borong kat daiso tu.
Pasal solid food untuk qisya n special food untuk abang irfan dapat inspired dari blog maghfarah & dari website homemade baby food

Dan hasil nya, minggu ni dah rajin masak special food abang irfan n qisya. Minggu ni jugak berjaya tak makan kat luar ok.. Hehe, tapi tadi malam dinner en.somi yang masak sebab kepala ni pening sangat. Lately kerap pening kepala, tak tau kenapa. Pregnant ke ek..Eh jauh sangat tekaan tu. Prot ngan kepala jauh sangat.Haha.  Nway thanks en.somi tolong masak.


Tapi sorry la ye takde gambarnya. Kalau dah masak klang klibut, mana sempat nak capai kamera bagai.. cuma bleh cakap abang irfan suka makan, terutama bila mak dia masak ABC ni ke dia. 2 hari dia request nak makan ni.

Jom tengok apa stok basah yang ada untuk minggu ni n stok kering untuk bulan ni


Vegetable alphabet
Couscous
Organic oats (instant baby oat)
Quinoa



Haa ni beras perang yang telah direndam ngan lemon 8jam, pastu sangan dalam kuali, pastu blend sampai jadi camni. nak ayak bleh, xnak ayak pun bleh..


2minggu pertama dulu aida ayak, skang ni dah tak ayak sebab nak dapart texture kasar2 skit sbb nak ajar dia kunyah.



Ok yang nak dibuat puree, semuanya aida steam je. Tak rebus pun. Kecuali avocado aida xsteam or rebus pun




Ni puree brokoli & carrot




Apple pun steam je


Yang dalam bolat2 tu puree kacang peas.
Yang dalam bekas empat segi tu puree apple n avocado





 Ni olive oil untuk titis dalam bubur bb. Masukkan sikit dalam bubur yang dah siap di masak bila dah matikan api.

Sebelum ni pernah terbaca, yang zat olive oil ni akan mati kalau kena suhu yang tinggi. Seeloknya bila nak hidang, baru titiskan minyak olive oil dalam makanan baby or makanan kita yang dewasa ni.



  Antara stok lain yang tak ada gambarnya,

stok ikan bilis. Cara nak buatnya,ikan bilis dibasuh n di sangan n di blend.

Cheddar cheese

Yogurt

Fresh Milk


Cheese , yogurt, n fresh milk tu bukan untuk qisya. qisya lom bleh makan tu semua. Tu stok abang irfan.


Ni sementara menunggu ibu n ayah bersiap.



sikit lagi dah bleh terjun.  Tak sempat nak turun kan level katil ni.


Bawah ni gambar lama waktu introduce dia biskut bb.

Tu siap parking biskut kat tray sebab nak main jap.


Yang ni pun dia bleh parking dulu biskut,pastu main jap. Cubaan untuk bukak sit belt dia.. 




Muka kekenyangan




Ni abang irfan yang lately ada "ragam" skit..




Abang irfan skang suka cakap, "jangan nakal2, nanti Tuhan sayang"..





Qisya yang tengah melasak. Abang dia tengah tidur pun, dia lanyak je.. Oittt anak dara, watpe tu..



Korek telinga abang jap




Sesuka hati dia nak cross kat abang dia. Jalan shortcut ye. Hahaha.





*p/s:lepas ni berazam nak rajin update blog..haha..bleh ke.

7 comments:

  1. RM1/pcs strip ujian ovulation OPK (kesuburan)/pregnancy UPT (kehamilan).


    blogshop: http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com

    sms: 0122429082 (puan nor)
    email: lovidoobidoo@gmail.com

    ReplyDelete
  2. Dear..biskut ape yg awk kasi hek..? Ok tak..? Nk try bg kat qaleef ar gak..

    ReplyDelete
  3. aty: sy kasi biskut baby bite.biasa ada jual kat bb shop.biskut ni xtercekik.klu milna rusk mudah tercekik bila terpatah.cuba la.sure qaleef suka

    ReplyDelete
  4. nk tanya.. organic oats tue cari kat mana yea??

    ReplyDelete
  5. muhammad izz, organic oat tu sy beli kat JJ bahagian organic.

    ReplyDelete
  6. mana eh nk beli ice tray bulat tu?

    ReplyDelete
  7. ice tray bulat tu accesory dlm blender baby bullet.klu nak yg lebih kurang camtu,kat daiso pun ada jual

    ReplyDelete

sudi2